Dort s banány
75 min.
Ingredience
- Krém
- 40gramůPudinkový prášek - kakaový
 - 2gramyCukr krupice
 - 4kusyBanány
 - 0,5litrMléko polotučné
 
 - Maslové těsto
- 2gramyMouka polohrubá
 - 200gramůMáslo čerstvé
 - 2kusyVejce slepičí
 - 1lžíceCitronová kůra
 - 50gramůMouka pšeničná hrubá
 
 - Piškotové těsto
- 2lžíceMouka polohrubá
 - 1lžíceKakao
 - 2kusyVejce slepičí
 - 2lžíceCukr krupice
 - 7gramůKypřicí prášek do pečiva
 - 10gramůCukr vanilka
 - 40gramůCukr moučkový
 
 
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
433 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
25 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
3 g
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Krém: Studené mléko vlijeme do kastrůlku. Ihned přisypeme pudinkový prášek a cukr. Stálým mícháním přivedeme k varu a uvaříme hustou kaši. Kaši necháme vychladnou a přidáme do ní oloupané, na kousky nakrájené banány. Vše rozmixujeme na hladký krém. Odložíme ho do lednice, párkrát ho do použití promícháme.
 - 2Těsto: Do misky vsypeme polohrubou a téměř všechnu hrubou mouku hrubou mouku, přidáme 150 g nakrájeného másla, žloutky a nakonec citrónovou kůru. Rukou ze všech surovin vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a vložíme do lednice na 60 minut odpočinout.
 - 3Z připraveného těsta vyvalíme kolečko o velikosti pečící dortové formy. Formu vymažeme máslem, posypeme zbylou hrubou moukou a vyvalené těsto rozložíme do formy. Okraje těsta navýšíme asi 2 cm vysoko. Těsto ještě potřeme zbylým máslem a vložíme do nahřáté trouby na 15 mnut zapéct. Následovně formu s těstem vytáhneme z trouby a těsto potřeme připraveným banánovým krémem.
 - 4Piškotové těsto: V mixéru rozmixujeme mouku, kakao, celá vejce, cukr, kypřící prášek a vanilkový cukr na hustou hmotu. Připravené piškotové těsto vlijeme na banánový krém. Naplněnou dortovou formu vrátíme zase do nahřáté trouby a dort při středně vysoké teplotě dopečeme dalších 15-20 minut.
 - 5Upečený dort vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlý posypeme moučkovým cukrem a krájíme na úhledné porce, které na dezertním talířku podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.