Dort s vinným krémem
50 min.
Ingredience
- Na náplň
- 3lžíceMarmeláda citronová
 - 4kusyVaječný žloutek slepičí
 - 30gramůCukr krupice
 - 1,5lžičkyCitronová kůra
 - 4lžíceCitronová šťáva
 - 4lžícePomerančová šťáva
 - 7plátkůŽelatina bílá plátky
 - 4lžíceVoda pitná
 - 380mililitrůVíno bílé
 - 120mililitrůSmetana na šlehání
 
 - Na ozdobu
- 120mililitrůSmetana na šlehání
 - 30gramůCukr krupice
 - 2lžíceCukr moučkový
 
 - Na těsto
- 30lžicCukr krupice
 - 100gramůMáslo čerstvé
 - 1kusVejce slepičí
 - 1špetkaSůl
 - 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
 
 
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
584 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
16 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
867 mg
Cukr
67 g
Postup přípravy
- 1Dva plechy vyložíme pečicím papírem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 2Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v chladničce.
 - 3Z odpočinutého těsta vyválíme dvě placky, vykrojíme z nich kruhy o průměru 25 cm, položíme na plech, propícháme vidličkou a pečeme asi 20 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
 - 4V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s cukrem (130 g), citronovou kůrou a citronovou a pomerančovou šťávou do hustého krému. Plátky želatiny necháme změknout ve vodě, poté scedíme, vložíme do trochy vína, které jsme zahřáli, a necháme rozpustit. Poté vmícháme spolu se zbylým vínem do krému. Krém překryjeme fólií a necháme v chladničce vychladit.
 - 5Šlehačku se zbylým cukrem (množství do krému) ušleháme dotuha a lehce vmícháme do krému. Dortovou placku položíme na plochou mísu, potřeme krémem a necháme vychladit.
 - 6Druhou placku rozkrájíme na 16 dílů, položíme na krém a necháme do druhého dne ztuhnout. Poté poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme ušlehanou smetanou.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.