Dušené žampiony na smetaně
30 min.

Ingredience
- 800gramůŽampiony čerstvé
- 2kusyCibule
- 200gramůAnglická slanina
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2hrstiMouka pšeničná hladká
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1decilitrZakysaná smetana
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1hrstPetržel - nať
- 2kusyVejce slepičí
- 50gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
891 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
59 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Žampiony očistíme, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu rozkrájíme na kostičky. V misce smícháme zakysanou smetanu, dva vaječné žloutky a polovinu jemně nakrájené petrželové nati, směs podle chuti opepříme a osolíme. Dvě vajíčka uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme a podélně je rozřízneme.
- 2Ve velké pánvi vyškvaříme slaninu, na ní podusíme nakrájenou cibuli, pak přisypeme nakrájené žampiony, přikryjeme a 10 minut za občasného míchání dusíme. V případě potřeby podlijeme horkou vodou.
- 3V druhé pánvi rozehřejeme máslo, osmahneme na něm mouku, za stálého míchání přilijeme smetanu a vaříme, až omáčka začne houstnout. Pak přidáme zakysanou smetanu smíchanou se žloutky, důkladně metlou prošleháme a krátce prohřejeme.
- 4Dušené žampiony na servírovacím talíři poléváme smetanovou omáčkou. Na porci položíme polovinu uvařeného vajíčka a posypeme jemně nasekanou natí petrželky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.