Dýňový koláč z křehkého těsta

73 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
818 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
38 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
4 g
Cukr
53 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva kusy. Větší rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma na koláč o průměru 20-23 cm. Formu vyložíme těstem a okraje necháme o 1 cm větší, založíme dospod a ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj.
  • 2
    V mixéru zpracujeme dýňový kompot, mléko, vejce, cukr, skořici, zázvor a mletý muškátový oříšek. Směs nalijeme na těsto ve formě a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme zcela vychladnout ve formě.
  • 3
    Připravíme křupavý povrch z vlašských ořechů: v rendlíku rozpustíme máslo, sekané ořechy a cukr. Vaříme několik minut, až se máslo vsákne. Směs naneseme na povrch koláče a dáme na 3 minuty pod rozpálený gril. Koláč necháme vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.