Francouzský zapečený květák
50 min.
Ingredience
- 500gramůKvěták
 - 3litryVoda pitná
 - 1lžičkaSůl
 - 100gramůMáslo čerstvé
 - 200gramůSýr Parmezán
 - 150gramůŠunka uzená
 - 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
 - 3decilitryMléko plnotučné
 - 2špetkyPepř černý mletý
 - 1kusVejce slepičí
 - 20gramůPetržel - nať
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
583 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
46 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Listů zbavený květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Vložíme ho do vhodného hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme 1/2 lžičky soli a povaříme do poloměkka. Květák scedíme, necháme vychladnout a oddělíme růžičky. Naskládáme je do 40 g máslem vymazané zapékací mísy. Přidáme 100 g sýra nakrájeného na tenké nudličky a stejně nakrájenou šunku.
 - 2V pánvičce rozehřejeme 60 g másla, přisypeme mouku a spolu osmažíme. Za stálého míchání přiléváme mléko. Vaříme tak dlouho, až nám vznikne hladký bešamel, který dochutíme 1/2 lžičky soli a pepřem. Hustý bešamel stáhneme ze sporáku, za občasného míchání necháme mírně vychladnout, vmícháme vejce. Bešamel s vejcem dobře promícháme a přelijeme přes připravené suroviny v zapékací míse. Povrch posypeme zbylým, jemně nastrouhaným sýrem a vložíme na 30 minut péct do předehřáté trouby.
 - 3Dozlatova zapečený květák nakrájíme na úhledné porce, které rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme nasekanou petrželovou natí a podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.