Gratin z brambor se šalvějí
80 min.

Ingredience
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2lžíceŠalvěj čerstvá
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1000gramůBrambory
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
337 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
25 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
5 g
Cukr
37 mg
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Část urovnáme na dno pekáčku vymazaného trochou másla.
- 2Smetanu rozšleháme s muškátem a nasekanými lístky šalvěje, osolíme a opepříme. Částí smetany zalijeme brambory v pekáčku, poklademe další vrstvou brambor a znovu zalijeme smetanou. Postup opakujeme do spotřebování brambor a smetany. Povrch poklademe vločkami másla.
- 3Pekáček přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 1 hodinu, hotové brambory se mají téměř rozpadat.
- 4Podáváme k pečeným masům nebo ke studené vařené šunce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.