Holubí bujon s opečeným chlebem
110 min.
Ingredience
- 4krajíceChléb celozrnný žitný
 - 1lžíceČesnekové máslo
 - 100gramůSýr Ementál (Primátor)
 - 3kusyFenykl sladký - hlíza
 - 3kusyCibulka jarní
 - 3lžíceOlej olivový
 - 2lžičkySůl
 - 0,5lžičkaPepř bílý
 - 2,5decilitryVíno portské
 - 1lžíceŘeřicha
 - 10gramůZázvor mletý
 
- Bujon z holoubat [30620]
- 100gramůCeler bulvový
 - 0,5lžíceCeler - nať
 - 1kilogramHolub
 - 2kusyCibule červená
 - 3kusyJalovec
 - 0,5lžíceMáslo čerstvé
 - 150gramůMrkev kořen
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 100gramůPetržel kořen
 - 1lžícePetržel - nať
 - 2lžíceSůl mořská
 - 0,5litrVíno bílé
 - 1litrVoda pitná
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1382 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
18 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
12 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 14 krajíce žitného chleba rozkrájíme na obdélníky, potřeme česnekovým máslem, posypeme nastrouhaným sýrem Ementálem a dáme na plechu zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 5-7 minut.
 - 2Fenykl a jarní cibulku očistíme a omyjeme. Fenykl pokrájíme na nudličky. Jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný a omytý zázvor nastrouháme.
 - 3V hrnci na rozpáleném arašídovém oleji krátce cibulku s fenyklem podusíme, ochutíme solí, strouhaným zázvorem, bílým pepřem, promícháme a zalijeme 1 litrem holubího bujonu. Přidáme portské bílé víno a zeleninu vaříme pomalu 7 minut.
 - 4Porce polévky ozdobíme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme s opečeným chlebem.
 - 5Bujon z holoubat [30620]:
 - 6Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 7V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 8Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 9Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 10Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 11Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.