Hovězí játra po tyrolsku
80 min.

Ingredience
- 30gramůSůl
- 50gramůCitrony
- 1000gramůJátra hovězí
- 1gramPepř černý mletý
- 150gramůTuk
- 150gramůZelenina kořenová
- 100gramůCibule
- 50gramůHořčice
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1litrVoda pitná
- 200mililitrůMléko polotučné
- 100gramůSlanina vepřová
- 100mililitrůSmetana 12% (konzumní)
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
390 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
25 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
1 g
Cukr
424 mg
Postup přípravy
- 1Hovězí játra očistíme, omyjeme, zbavíme žilek a blan a nakrájíme je na plátky. Plátky mírně naklepeme, okraje nařízneme, opepříme je a po obou stranách na tuku opečeme a vyjmeme.
- 2Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na tuku od opékání jater dorůžova. Přidáme omytý, na plátky nakrájený citron, hořčici a mírně zalijeme vodou.
- 3Do základu vložíme játra, a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení játry občas zamícháme a přelijeme teplou vodou.
- 4Téměř měkká játra vyjmeme do čistého kastrolu. Zeleninu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmažíme, zalijeme mlékem a vodou, rozmícháme a osolíme. Za občasného promíchání důkladně provaříme.
- 5Před koncem varu přilijeme smetanu a omáčku přes hustý cedník procedíme na plátky jater.
- 6Nakonec do omáčky přidáme slaninu, nakrájenou na kostičky a částečně roztavenou. Vše ještě krátce povaříme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.