Hovězí svíčková ála Wellington
105 min.
Ingredience
- 3kusyŠalotka
- 500gramůŽampiony čerstvé
- 30gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 50gramůPetržel - nať
- 1,5kilogramyHovězí svíčková
- 3lžíceOlej olivový
- 100gramůPaštika z husích jater
- 600gramůListové těsto
- 1kusVejce slepičí
- 125mililitrůMasový vývar
- 1lžičkaWorcester (worcesterská omáčka)
- 125mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 20gramůLanýž
- 7lžicVíno madeira
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
784 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
37 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme šalotky a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky.
- 2Na hlubší pánvi necháme rozehřát máslo a na něj vhodíme šalotku. Necháme ji zesklovatět a přidáme žampiony a dusíme je, dokud se neodpaří tekutina.
- 3Vmícháme 4 lžíce madeiry, smetanu a necháme opět odpařit, aby žampiony zůstaly suché. Osolíme je a opepříme. Nadrobno nasekáme petrželku a přidáme ji k nim.
- 4Osolíme a opepříme maso. Na pánvi rozpálíme olej a na něm maso opečeme. Vyjmeme a necháme na pánvi připečeniny.
- 5Do podušených žampionů přidáme husí paštiku.
- 6Vyválíme plát z listového těsta tak velký, aby se do něj dalo zabalit maso.
- 7Předehřejeme troubu na 220 °C.
- 8Do horní třetiny plátu těsta položíme maso a potřeme je směsí z žampionů. Urovnáme okraje těsta a potřeme je vaječným bílkem. Maso do těsta zabalíme a dobře k sobě přitiskneme konce. Z odkrojků těsta vytvoříme různé ozdoby, které umístíme na povrch balíčku masa v těstě. Povrch potřeme žloutkem. Těsto v několika místech propíchneme jehlou, aby se uvolnil vzduch.
- 9Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj zabalenou svíčkovou. Počkáme, dokud těsto 15 minut neodpočine, vložíme plech do trouby a maso v těstě 30 minut pečeme. Pak troubu vypneme, ale maso tam stále ještě necháme odpočívat.
- 10Nachystáme omáčku. Na pánvičku s připečeninami vlijeme vývar a zbytek madeiry. Přidáme worchester. Na kostičky nakrájíme lanýže a vložíme je do pánve. přidáme smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- 11Nakrájíme svíčkovou na plátky, upravíme na talíře a omáčku servírujeme zvlášť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.