Husí polévka s moravským uzeným
150 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
 - 2kusyCibule
 - 800gramůHusí drůbky
 - 3lžíceMáslo čerstvé
 - 1lžícePepř černý celý
 - 1kusPetržel kořen
 - 2lžícePetržel - nať
 - 1lžíceSůl
 - 5decilitrůVíno červené
 - 8decilitrůVoda pitná
 - 3kusyJalovec
 - 2lžíceCeler - nať
 - 1kusMrkev kořen
 
 - 200gramůFazole červené sterilované
 - 200gramůMoravské uzené maso
 - 2lžíceHusí sádlo
 - 2kusyCibule
 - 0,5lžičkaPepř černý mletý
 - 1lžičkaPaprika mletá sladká
 - 1lžičkaMajoránka
 - 1lžičkaSůl
 - 5decilitrůVíno červené
 - 4lžíceSmetana zakysaná 14%
 - 2kusyČesnek
 - 2lžíceProtlak rajčatový
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1040 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
35 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
8 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Konzervované červené fazole scedíme. Uzené vepřové maso pokrájíme na nudličky.
 - 2V hrnci na rozpáleném husím sádle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájené uzené maso, posypeme pepřem, sladkou paprikou, promícháme a chvíli (5 - 7 minut) opékáme. Pak přilijeme 1 litr husího bujónu, přidáme do něj fazole, majoránku, rajský protlak a vaříme 15 minut. Polévku dochutíme solí a 1 dl červeného vína.
 - 3Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a podáváme.
 - 4Husí bujon [29083]:
 - 5Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 6Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 7V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 8Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 9Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.