Husí polévka se sušeným ovocem
145 min.
Ingredience
- Husí bujon [29083]
- 200gramůCeler bulvový
 - 2kusyCibule
 - 800gramůHusí drůbky
 - 3lžíceMáslo čerstvé
 - 1lžícePepř černý celý
 - 1kusPetržel kořen
 - 1kusMrkev kořen
 - 2lžícePetržel - nať
 - 1lžíceSůl
 - 5decilitrůVíno červené
 - 8decilitrůVoda pitná
 - 2lžíceCeler - nať
 - 3kusyJalovec
 
 - 400gramůHusí prsa
 - 2kusyCibule
 - 200gramůPórek
 - 100gramůMeruňky sušené
 - 100gramůŠvestky sušené
 - 100gramůHrozinky
 - 3lžíceMáslo bylinkové
 - 1lžičkaSůl
 - 1lžičkaPepř citronový
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1203 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
50 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
11 g
Cukr
46 g
Postup přípravy
- 1Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý pórek pokrájíme na tenká kolečka.
 - 2Sušené ovoce: meruňky, švestky, hrozinky namočíme do vody. Po 15 minutách je promyjeme a necháme odkapat.
 - 3V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí.
 - 4V hrnci rozpustíme bylinkové máslo, podusíme cibuli s pórkem, pak k ní přidáme pokrájené maso a vše dusíme 5 minut.
 - 5Přilijeme 1 litr husího bujonu, dáme do něj sušené ovoce a pomalu vaříme 8 minut, polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
 - 6Každou porci polévky posypeme mandlemi a podáváme.
 - 7Husí bujon [29083]:
 - 8Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 9Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 10V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 11Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 12Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.