Inspirace z Itálie - marinovaný losos
20 min.
Ingredience
- Majonéza s kapari
- 200mililitrůOlej olivový extra panenský
 - 2kusyVaječný žloutek slepičí
 - 2lžičkyCitrónová šťáva
 - 2lžičkyHořčice Dijonská
 - 1lžíceKapary
 - 2špetkySůl
 - 2špetkyPepř bílý
 
 - Marináda na lososa
- 200gramůLosos - filety
 - 300gramůSůl mořská
 - 100gramůCukr krystal
 - 1,5hrstiKopr čerstvý
 - 1kusLimetka
 - 0,5lžíceRozmarýn čerstvý
 
 - Na ozdobu
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
676 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
57 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
790 mg
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Omytý filet lososa s kůží dobře osušíme. V misce smícháme hrubou sůl s krystalovým cukrem. Omyjeme snítky kopru a rozmarýnu. Bylinky osušíme, kopr a otrhané drobné lístky rozmarýnu posekáme nadrobno. Z omyté a osušené limetky nastrouháme jemně kůru a spolu s bylinkami ji přimícháme do soli.
 - 2Polovinu solné marinády rozprostřeme na potravinářskou fólii ve tvaru a velikosti filetu. Na marinádu položíme filet lososa a přitlačíme ho na solnou marinádu. Poté vrchní stranu rovnoměrně posypeme zbylou solnou marinádou a prsty ji vtlačíme do filetu. Lososa pevně zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho marinovat 24 hodin. Dáme ho na prkénko a celého zatížíme. Během té doby ho 1-2x otočíme.
 - 3Připravime si majonézu s kapari: vezmeme úzkou vyšší nádobu - musí se tam vejít tyčový mixér, který se v nádobě bude pohyboval jako píst. Dáme do ní olivový olej, 2 žloutky, citrónovou šťávu, dijónskou hořčici, posekané kapari, sůl a pepř. Mixér spustíme až na dno a velmi pomalu ho zapneme. Mixér táhneme p o m a l u zespodu směrem nahoru pouze 5-6 sekund.
 - 4Marinovaný filet lososa stáhneme z kůže, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho. Nakrájíme ho šikmo na velmi tenké plátky. Ty stočíme do tvaru okvětních lístků a poklademe je ozdobně na střed talířů. Okolo lososa ozdobně nastříkámé malé kopečky majonézy (cukrářským sáčkem na šlehačku).
 - 5Lososa ozdobíme drobnými lísky kopru a servírujeme. Dobrou chuť.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.