Jablečný koláč se smetanou
80 min.
Ingredience
- Do formy
- 6lžicHrách loupaný
- Na náplň
- 6kusůJablka
- 110mililitrůSmetana na šlehání
- 2kusyVejce slepičí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCukr vanilka
- 2,5lžíceCukr krupice
- 80gramůMandle
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- Na těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 180gramůMáslo čerstvé
- 2,5lžíceMed včelí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
687 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
36 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
4 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi.
- 2Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu.
- 3Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut.
- 4Z odloženého těsta vytvoříme proužky.
- 5Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.