Jehněčí kotlety na grilu s jogurtovou omáčkou
45 min.
Ingredience
- 1kilogramJehněčí kotlety
 - 0,5lžičkaSůl
 - 100gramůSalát ledový
 - 0,5lžičkaPepř černý mletý
 
- Bylinková omáčka
 - Čočkový salát
- 300gramůČočka vařená
 - 1gramKopr čerstvý
 - 1kusMrkev kořen
 - 1kusČesnek
 - 20gramůCibulka jarní
 - 5gramůTymián čerstvý
 - 40mililitrůOlej olivový extra panenský
 - 15mililitrůOcet bazalkový
 - 0,5špetkaPepř černý mletý
 - 0,5špetkaSůl
 
 - Jogurtová omáčka
- 400gramůJogurt bílý
 - 2lžíceOlej olivový
 - 1stroužekČesnek
 - 0,5špetkaSůl
 - 1špetkaPepř bílý
 - 1lžíceKopr čerstvý
 - 0,5kusCitrony
 
 
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
865 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
71 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Hned na začátku připravíme bylinkové máslo: Do vhodné kuchyňské nádoby dáme měkké máslo, které dřevěnou vařečkou utřeme. Petrželovou nať, pažitku, kerblík a zelenou část jarní cibulky drobně nasekáme. Vše přisypeme do nádoby s máslem, kde důkladně suroviny promícháme. Podle vlastní chutě přidáme sůl, pepř a ještě jednou zamícháme. Hotové bylinkové máslo přeložíme na potravinářskou fólii, vytvarujeme do tvaru válečku a vložíme do lednice, aby ztuhlo.
 - 2Příprava čočkového salátu: V pánvi rozpálíme olej, přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev, nasekanou jarní cibulku, oloupaný a také drobně nakrájený česnek. Zeleninu dusíme do změknutí mrkve. Do pánve přisypeme vařenou čočku, potom tymián, nakonec dochutíme solí, pepřem a octem. Salát stáhneme ze sporáku, posypeme nasekaným koprem a promícháme.
 - 3Příprava jogurtové omáčky: Jogurt dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, drobně nasekaný kopr, vymačkanou citrónovou šťávu a promícháme. Nakonec podle chutí posypeme solí, pepřem, vlijeme olej a omáčku ještě jednou zamícháme.
 - 4Kotlety naporcujeme, porce osolíme a opepříme. Gril rozpálíme na střední teplotu, na suchý rošt naskládáme připravené kotlety a po obou stranách opečeme. Upečené kotlety necháme 3 minuty odpočinout.
 - 5Potom je rozdělíme na jednotlivé talíře, na každou porci položíme plátek bylinkového másla. Z listů ledového salátu na talíři vytvarujeme nádobku, do které lžící položíme čočkový salát a nakonec na talíře nalijeme jogurtovou omáčku. Připravené teplé jídlo servírujeme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.