Jehněčí kýta s citronovou nádivkou
120 min.
Ingredience
- 2kilogramyJehněčí kýta
 - 2stroužkyČesnek
 - 150mililitrůVíno bílé
 - 150mililitrůVývar jehněčí
 
- Nádivka
- 40gramůŠalotka
 - 30gramůOlivy černé
 - 10gramůCitronová kůra
 - 10gramůTymián čerstvý
 - 1kusVejce slepičí
 - 5gramůSůl
 - 3gramyPepř černý mletý
 - 10gramůRozmarýn čerstvý
 - 130gramůStrouhanka
 - 1lžíceOlej olivový
 
 
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
733 kcal
Bílkoviny
57 g
Tuky
47 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
1 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Nádivka: v hrnci rozehřejeme olej, vložíme nasekanou šalotku a asi 5 minut ji smažíme. Hrnec odstavíme, přidáme strouhanku, olivy, citronovou kůru, bylinky.
 - 2Nádivkou naplníme a zavineme vykostěnou kýtu. Zvážíme ji. Maso dáme na pekáč. Podlijeme vínem a vývarem, 20-25 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Ztlumíme oheň na 180 °C a dopékáme 20 minut na každých 500 g váhy, až vytéká čirá šťáva.
 - 3Kýtu vyndáme z trouby, volně ji zakryjeme fólií a necháme 10 minut stát.
 - 4Šťáva: ze šťávy na pekáči sebereme lžící tuk. Pekáč postavíme na sporák. Šťávu 5 minut povaříme, přitom mícháme, aby se rozpustily připečeniny ode dna. Šťávu ochutnáme, dokořeníme, přecedíme a přidáváme ke každé porci.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.