Karamelizovaný rýžový nákyp
105 min.
Ingredience
- 75gramůRýže Arborio
 - 200gramůCukr krupice
 - 2kusyVanilkový lusk
 - 30gramůMáslo čerstvé
 - 500mililitrůMléko polotučné
 - 400mililitrůVoda pitná
 - 1lžíceCitronová kůra
 - 2lžíceCitronová šťáva
 - 255gramůMeruňky sušené
 - 2lžíceLikér pomerančový
 - 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
665 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
22 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
5 g
Cukr
83 g
Postup přípravy
- 1Propláchnutou rýži zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Pak scedíme a opět dáme do hrnce spolu s 45 g cukru, rozpůleným vanilkovým luskem, máslem a mlékem. Zvolna vaříme 45-60 minut do zhoustnutí. Vyklopíme do mísy a necháme vychladnout. Z vanilkového lusku vyšrábneme dřeň a přidáme k rýži. Ušleháme šlehačku dotuha a vmícháme do rýže.
 - 2Do menšího hrnce vložíme citrónovou kůru, 100 g cukru, zbytek vanilky a 200 ml vody. Mícháme a ohříváme než se rozpustí cukr. Přidáme meruňky a vaříme 30 minut.
 - 3Meruňky vložíme do 4 formiček, přilijeme citronovou šťávu, likér a svařený sirup a necháme vychladnout. Zalijeme rýžovou směsí a dáme na 1 hodinu do lednice. Rozehřejeme gril na nejvyšší teplotu a grilujeme nákypy posypané zbytkem cukru 1-2 minuty, dokud cukr nezhnědne. Krátce vychladíme a teplé podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.