Koláč s borůvkami, medem a mandlovou drobenkou
90 min.
Ingredience
- 300gramůMouka pšeničná hladká
 - 20gramůDroždí
 - 1,5decilitryMléko polotučné
 - 45gramůCukr krupice
 - 160gramůMáslo čerstvé
 - 2kusyVaječný žloutek slepičí
 - 1kusVejce slepičí
 - 1špetkaSůl
 - 800gramůBorůvky
 - 100gramůMed včelí
 - 20gramůCukr vanilka
 - 80gramůMouka polohrubá
 - 80gramůMandle
 
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
542 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
26 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
4 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Borůvky přebereme, v cedníku omyjeme studenou vodou a necháme je okapat. Okapané borůvky smícháme s medem
 - 2V misce prohněteme 60 g másla, 40 g krystalového a 20 g vanilkového cukru, 80 g polohrubé mouky a 80 g najemno nasekaných mandlí a připravíme drobenku.
 - 3Ve větší míse rozetřeme do hladkého těstíčka rozdrobené droždí s lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem, posypeme trochou mouky, promícháme a přikryté utěrkou necháme 10 minut kynout.
 - 4K vykynutému kvásku přisypeme zbylou mouku a špetku soli, vypracujeme hladké těsto, zaprášíme moukou a pod utěrkou necháme přibližně 45 minut vykynout.
 - 5Na plech dáme pečící papír, na něj rovnoměrně vyválíme vykynuté těsto, vytvoříme vyšší okraje, mezi ně rozprostřeme borůvky s medem a posypeme je mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
 - 6Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů. Upečený necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.