Koláč s broskvemi a krémem z mandlí

115 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
665 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
43 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
5 g
Cukr
31 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • 2
    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky (dvě lžíce dáme stranou), špetky soli a 100 gramů másla. Přidáme žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.
  • 3
    Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a dáme na patnáct minut do chladničky.
  • 4
    Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme a nakrájíme na plátky.
  • 5
    Sto gramů změklého másla utřeme do pěny s cukrem (dvě lžíce cukru si odložíme) a se dvěma lžícemi hladké mouky. Po částech vmícháme rozšlehané vejce se žloutkem a na konec strouhané mandle a rum. Tuto hmotu natřeme na zchladlé těsto. Nakrájené broskve klademe na mandlovou hmotu do kruhu. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi patnáct minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba dalších patnáct minut. Po pěti minutách posypeme koláč dvěma lžícemi cukru. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.