Koláč se zapečenými višněmi
70 min.

Ingredience
- 1,5lžíceRum
- 200gramůMouka polohrubá
- 750gramůVišně
- 120gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusCitrony
- 2kusyVejce slepičí
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůCukr moučkový
- 50gramůCukr krupice
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
354 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
14 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
2 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Z omytého a osušeného citronu si nastrouháme kůru. Do mísy prosijeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj dáme cukr, rum, žloutky, 1-2 kávové lžičky citronové kůry a 1-2 kávové lžičky studené vody. Smícháme a přidáme na kousky nakrájené máslo.
- 2Zpracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout.
- 3Předehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3). Tukem si vymažeme formu, vyložíme ji těstem a jeho okraje vytáhneme asi 2,5 cm vysoko.
- 4Na těsto položíme papír na pečení a zatížíme ho suchým hrachem. Pečeme asi 15 minut, poté odstraníme hrách a papír na pečení.
- 5Připravíme si náplň: Omyjeme a vypeckujeme višně. Podusíme je asi 4 minuty s trochou vody a 1 polévkovou lžící cukru. Poté je necháme okapat a rozložíme na předpečený korpus.
- 6Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme se zbývajícím cukrem a smetanou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do krému. Směs rozetřeme na višně.
- 7Nakonec ještě vložíme na 25 minut do trouby a pečeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.