Košíčky se žloutkovým krémem

60 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
478 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
58 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
2 mg
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5-8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na muffiny. (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
  • 4
    Připravíme si žloutkový krém: do mísy si dáme 5 čerstvých vaječných žloutků, 50 g krupicového cukru a žloutky s cukrem utřeme do pěny. V kastrolku si ohřejeme 2.8 dl smetany a když bude před bodem varu, za stálého šlehání ji pomalu přilijeme ke žloutkům. Ke konci šlehání, když už máme lehký krém, zašleháme vanilkovou tresť a rum.
  • 5
    Do každé formičky s těstem vložíme 1-2 lžičky krému. Košíček by měl být naplněný do 2/3. Do každého košíčku s krémem vložíme několik hrozinek a 1 loupanou mandli.
  • 6
    Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 20 minut dozlatova.
  • 7
    Upečené košíčky necháme vychladnout asi 1 hodinu, poté je opatrně pomocí nože vyjmeme z formičky a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 10. 12. 2015
Košíčky se žloutkovým krémem
Košíčky mně osobně moc neoslovily. Dětem chutnaly. Přišly mně málo sladké.