Krémová polévka se smetanou a plísňovým sýrem
80 min.

Ingredience
- 250gramůChřest bílý
- 1litrVoda pitná
- 1kusCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůSýr Hermelín (Camember, Encián)
- 150mililitrůSmetana jihočeská zakysaná15%
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 3lžíceOlej stolní
- 1kostkaBujón natur kuřecí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
272 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
23 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Chřest oloupeme, nakrájíme na šikmá kolečka a uvaříme v osolené vodě, ve které jsme rozdrobili kostku kuřecího bujónu. Potom chřest vybereme děrovanou naběračkou a ve vývaru z něj ještě vaříme chřestové slupky. Po 15 minutách slupky vybereme a vyhodíme.
- 2V druhém kastrolu zpěníme na oleji nasekanou cibuli, poté přisypeme chřest, zalijeme troškou vývaru z chřestu a krátce podusíme.
- 3Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, poté přidáme mouku a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška.
- 4Vývar s chřestem procedíme a rozmícháme v něm jíšku.
- 5Potom vše nalijeme zpět na chřest a zvolna dusíme 8 minut. Sýr rozkrájíme na drobné kousky a rozmícháme v polévce a nad ohněm mícháme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec rozmícháme žloutky se smetanou a mícháme je do polévky, kterou už nevaříme. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.