Makový závin

70 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
524 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
71 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
6 g
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy dáme 2.5 dl vlažného mléka, rozehřáté máslo (100 g), 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 1 balíček sušeného droždí, 100 g moučkového cukru a 0.5 lžičky soli.
  • 2
    Důkladně těsto propracujeme. Těsto musí být krásně hladké a nelepit se na stěny mísy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
  • 3
    Připravíme makovou náplň. Umeleme mák, svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem, rumem a krupicovým cukrem. Necháme ho asi 10 minut vařit za stálého míchání. Potom ho odstavíme z plotny a vmícháme skořicový cukr. Omyjeme hrozinky a necháme je okapat.
  • 4
    Těsto na vále rozdělíme na 2 díly. Jeden díl rozválíme na plát silný asi 5-7 mm a potřeme 1/2 makové náplně. Posypeme 1/2 hrozinek, přeložíme všechny kraje přes náplň (asi 3-4 cm), a potom těsto zavineme. Stejně tak si připravíme druhý závin.
  • 5
    Makové záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je kynout asi 1/2 hodiny. Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 30-40 minut do zlatohněda.
  • 6
    Makové záviny vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, potom je nakrájíme a posypeme práškovým cukrem s vanilkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 13. 12. 2016
Makový závin
Výborný závin, povedl se. Měla jsem ho pěkně nadýchaný. Ujíždím na máku, takže to prostě nemělo chybu. Pekla jsem 4O min. Určitě ještě udělám 😍