Mrkvový dort s citrónovou polevou
85 min.
Ingredience
- 450gramůMrkev kořen
 - 120gramůOřechy vlašské
 - 4kusyVejce slepičí
 - 300gramůCukr třtinový
 - 220gramůTuk Hera jedlý
 - 2lžičkyKypřící prášek do pečiva
 - 2lžičkySoda jedlá
 - 1špetkaSůl
 - 2lžičkySkořice mletá
 - 2lžičkyTresť vanilková
 
- Citrónová poleva
- 3lžíceVoda pitná
 - 3lžíceCitrónová šťáva
 - 300gramůCukr moučka
 
 - Na vytření a vysypání těsta
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
 - 1,5lžíceMouka polohrubá
 
 
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
543 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
38 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
3 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Omytou a oškrabanou mrkev jemně nastrouháme. Přidáme k ní pokrájené vlašské ořechy a směs v míse promícháme. Troubu si předehřejeme na 175°C.
 - 2V jedné míse vyšleháme čerstvá vejce s třtinovým cukrem, rozehřátou vychladlou Herou a vanilkovým extraktem - do pěny. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Do mouky ještě přimícháme mletou skořici. Takto připravenou mouku postupně zapracujeme do vaječné pěny, nakonec zamícháme do těsta mrkev s ořechy.
 - 3Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem, dáme ji do trouby a těsto pečeme přibližně 55-60 minut. Když dort propíchneme párátkem a na něm neulpí těsto - je upečené. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
 - 4Připravíme si báječnou citrónovou polevu: v misce smícháme 3 lžíce vody s 3 lžícemi citrónové šťávy. Postupně metličkou do citrónové vody budeme zašlehávat prosátý práškový cukr, až poleva získá hladkou hustější konzistenci. Polevou natřeme povrch vychladlého dortu, když zatuhne, nakrájíme z dortu porce a podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.