Mrkvový dortík jablkovým sněhem a pečeným mangem
180 min.
Ingredience
- 130gramůMrkev kořen
 - 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
 - 2gramyKypřicí prášek do pečiva
 - 1špetkaSkořice mletá
 - 1špetkaSůl
 - 65gramůOlej stolní
 - 200gramůCukr krupice
 - 1kusVejce slepičí
 - 1kusVaječný žloutek slepičí
 - 80gramůOřechy vlašské
 - 1lžíceKakao
 - 200gramůMango
 - 30gramůCukr moučkový
 - 200gramůJablka
 - 2kusyVaječný bílek slepičí
 - 12mililitrůCitronová šťáva
 - 2lžíceVoda pitná
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
725 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
34 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
5 g
Cukr
70 g
Postup přípravy
- 1Prosátou mouku smícháme s kakaem. Do pěny utřeme 130g krystalového cukru s vejcem, skořicí, solí a kypřicím přáškem. Přilijeme olej, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev, strouhané ořechy, mouku a zlehka promícháme. Rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme v troubě předehřáté na 140 °C cca 20 minut a poté dopekáme ještě krátce při teplotě 120 °C. Po vyjmutí necháme ve formičkách.
 - 2Mango očistíme, rozkrojíme a dužinu pokrájíme na malé kousky. Osladíme moučkovým cukrem a ponorným mixérem dohladka rozmixujeme. Musí vzniknout jemná pěna. Na plech vytváříme z hmoty lžičkou malé, pravidelné oválky. Vložíme do trouby předehřáté na 50 °C a zvolna sušíme min. 120 minut. Ještě teplé oplatky přehneme přes váleček na nudle a necháme vychladnout.
 - 3Mezitím připravíme sníh. Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nastrouháme najemno. Zakápneme vodou, citronovou šťávou a společně podusíme doměkka. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přidáme zbytek krystalového cukru a vychladlou jablečnou směs. Znovu prošleháme dotuha.
 - 4Dortíky mírně ohřejeme, vyklopíme vždy ke straně talíře, ke středu navrstvíme kopeček jablečného sněhu, doplníme mangovou oplatkou a ihned podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.