Musaka pro vegany
85 min.
Ingredience
- 500mililitrůVývar zeleninový
 - 700gramůBrambory
 - 2kusyLilek
 - 5lžicOlej olivový
 - 1lžičkaSůl
 - 1špetkaPepř černý mletý
 - 1kusCibule
 - 1stroužekČesnek
 - 4lžíceProtlak rajčatový sterilovaný
 - 1lžičkaCukr třtinový
 - 800gramůRajčata loupaná celá
 - 1špetkaSkořice mletá
 - 1špetkaKmín drcený
 - 1špetkaNové koření mleté
 - 1špetkaSaturejka
 - 1lžíceMargarín
 - 150gramůSýr ořechový
 - 50gramůSójové plátky
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
366 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
16 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
11 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Ve vývaru přivedeme k varu sójové plátky, odstavíme a necháme pod pokličkou 10 minut nabobtnat.
 - 2Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového olej a opečeme na něm oloupané, na plátky nakrájené brambory. Vyjmeme na ubrousek a po okapání mírně osolíme.
 - 3Do pánve přidáme 2 lžíce oleje a opečeme ně něm na plátky nakrájený lilek. Stejně jako brambory necháme plátky okapat na ubrousku a osolíme je.
 - 4Sójové plátky slijeme v sítu a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu.
 - 5V pánvi rozehřejeme zbylý olej a necháme na něm zesklovatět nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rajčatový protlak, cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přilijeme konzervovaná rajčata, přidáme sójové plátky a okořeníme skořicí, kmínem, novým kořením, saturejkou, podle chuti osolíme a opepříme. Omáčku zvolna povaříme asi 10 minut.
 - 6Zapékací mísu vymažeme margarínem a střídavě do ní vrstvíme brambory, omáčku a lilek. Vrchní vrstvu tvoří lilek, který posypeme nastrouhaným sýrem.
 - 7Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut, ihned podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.