Nákyp z prosa a švestek
90 min.
Ingredience
- 200gramůProso loupané - jáhly
- 3litryVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 1lžíceCitronová kůra
- 3mililitryCitronová šťáva
- 1,5decilitryMléko polotučné
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 20gramůCukr vanilka
- 4lžíceCukr krupice
- 2špetkySkořice mletá
- 1špetkaHřebíček
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 60gramůMáslo čerstvé
- 800gramůŠvestky
- 70gramůMandle plátky
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
518 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
27 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
2 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Probrané proso opláchneme horkou vodou. Necháme okapat a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme špetkou solí, přilijeme citronovou šťávu a kůru a povaříme 10-15 minut. Přidáme mléko, smetanu a na mírném ohni povaříme ještě 15-20 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
- 2Do vhodné nádoby vložíme žloutky, přisypeme vanilkový a pískový cukr, skořici, hřebíček a utřeme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh, zlehka smícháme se žloutkovou hmotou a vychladlým prosem.
- 3Pečicí formu dobře vymažeme máslem, rozložíme do ní připravenou hmotu. Na povrch naskládáme vypeckované a rozpůlené švestky a posypeme mandlovými lupínky.
- 4Vložíme do nahřáté trouby a při 200stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme ve formě mírně vychladnout. Krájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé talíře.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.