Ovocný koláč ze smetanového těsta
85 min.
Ingredience
- Na 1. těsto
- 160gramůMáslo čerstvé
- 30gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 2lžíceCitronová kůra
- 1špetkaSůl
- 7kusůVaječný žloutek slepičí
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- Na 2. těsto
- 200gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 7kusůVaječný bílek slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 7kusůVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 400gramůBroskve
- 100gramůOřechy vlašské
- 30gramůCukr moučkový
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
295 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
19 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
1 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky a dáme do vhodné misky. Utřeme spolu s moučkovým i vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, solí a žloutky do pěny. Potom přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem. Rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie, v lednici necháme 30 minut zchladit a ztuhnout.
- 2Zchlazené těsto vyválíme na velikost pečicího plechu. Pomocí válečku těsto přeložíme na plech, vidličkou propícháme a vložíme do předehřáté trouby. Při 200stupňové teplotě pečeme 15 minut.
- 3Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Z bílků i cukru vyšleháme tuhý sníh, všleháme žloutky a zlehka smícháme s vyšlehanou šlehačkou. Nakonec pomalu vsypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a zlehka promícháme. Hotové těsto naneseme na předpečený korpus. Na povrch těsta poklademe čtvrtkami nakrájených broskví, posypeme nahrubo pomletými ořechy. Naplněný plech opět vložíme do teplé trouby, při 180tistupňové teplotě koláč dopečeme ještě 30 minut.
- 4Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout na plechu. Posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné čtverce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.