Paella - španělské rizoto
65 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- 1kusGrapefruity
 - 1kusPomeranč červený
 
 - 400gramůMořské plody mix
 - 750gramůRýže loupaná
 - 1špetkaŠafrán
 - 1,5litryVývar zeleninový
 - 150mililitrůVíno bílé
 - 60mililitrůOlej olivový
 - 2kusyCibule
 - 2stroužkyČesnek
 - 3kusyRajčata
 - 1,5lžičkySůl mořská
 - 4kusyChilli paprička
 - 500gramůKuřecí prsa
 - 0,5lžičkaPepř černý mletý
 
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1117 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
24 g
Sacharidy
166 g
Vláknina
10 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. Omytá zralá rajčata ponoříme do horké vody na 30sekund, pak je zhladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené chilli papričky a papriky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na nudličky. Omyté kuřecí maso bez kůže osušíme a pokrájíme na malé kostičky. Ještě si očistíme cibule s česnekem, oboje pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté mořské plody - kalamáry pokrájíme na kroužky.
 - 2Omytý grapefruid a červený pomeranč oloupeme a plátky si odložíme na ozdobu.
 - 3Ve velké hluboké (litinové) pánvi rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli s česnekem, po 1-2 minutách přidáme chilli papričky a pokrájenou papriku a rajčata. Za stálého míchání přidáme kousky kuřete, kalamáry a vše zprudka restujeme 3-4 minuty. Pak přidáme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem a vínem. Vše vaříme zprudka 10 minut, pak zamícháme špetku šafránu. Teplotu snížíme na minimum, paellu ochutíme solí, pepřem, pánev zakryjeme poklicí a směs dusíme 15-20 minut, dokud není rýže měkká a v pánvi není žádná tekutina.
 - 4Paellu servírujeme v té samé pánvi nebo na velké míse, dokola ji ozdobíme plátky grepu a pomeranče.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.