Pečený lilek s rajčaty
100 min.
Ingredience
- rajčatová omáčka
- 1decilitrRajčatová šťáva
 - 1lžičkaCukr krupice
 - 1špetkaSůl
 - 1špetkaPepř černý mletý
 - 40gramůMáslo čerstvé
 
 - 1kusCibule
 - 6kusůLilek
 - 2kusyRajčata
 - 50gramůRýže předvařená (parboiled)
 - 250gramůHovězí maso mleté
 - 250gramůVepřové maso mleté
 - 4lžícePetržel - nať
 - 1lžíceSůl
 - 1lžičkaPepř černý mletý
 - 40gramůMáslo čerstvé
 
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
377 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
27 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
10 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Lilky omyjeme a seřízneme jim vršky u stopek a podélně je rozkrojíme, ale NE na stejné poloviny. Budeme potřebovat, aby jedna půlka lilků byla větší a druhá menší, která bude tvořit "pokličku".
 - 2Lilky lžící vydlabeme, osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Než se nám lilky "vypotí", připravíme masovou náplň.
 - 3Ve větší pánvi na másle (40 g) zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní mleté vepřové a hovězí maso, uvařenou rýži, sůl, pepř, zelenou petrželku a vše dobře vymícháme, krátce orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme skoro do změknutí masa. Masovou směs necháme trochu vychladnout, přidáme k ní oloupaná, drobně pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli dusíme. Směsí naplníme spodní, větší části lilků a menší poloviny lilků použijeme jako pokličky.
 - 4Lilky poskládáme na dno pekáče.
 - 5V pánvi nám zbyla šťáva z masa a rajčat, k ní přidáme ještě kousek másla (40 g), přilijeme 0.5 dl rajčatové šťávy, přidáme cukr, osolíme a opepříme podle chuti a krátce povaříme. Lilky v pekáči polijeme rajčatovou omáčkou, pekáč zakryjeme, dáme zapéct na 45 minut do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 175°C. Aby nám šťáva zhoustla, asi 1/4 hodiny před koncem pečení odkryjeme pekáč.
 - 6
 - 8
 - 9
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.