Polévka s marinovaným kančím bůčkem
165 min.
Ingredience
- marinované maso
- 400gramůKančí bok
 - 1lžičkaSůl
 - 1,5lžičkyPepř černý mletý
 - 5lžicSherry brandy
 - 3lžíceVíno portské
 
 - Zvěřinový bujon
- 2kusyJalovec
 - 40gramůCeler - nať
 - 200gramůMrkev kořen
 - 200gramůCeler bulvový
 - 3kusyCibule
 - 2kusyHřebíček
 - 600gramůJelení maso
 - 500gramůKosti srnčí
 - 3lžíceOlej olivový
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 4lžičkyPepř 4 barev
 - 200gramůPetržel kořen
 - 40gramůPetržel - nať
 - 0,5litrVíno červené
 - 1,5litryVoda pitná
 - 30gramůZázvor celý
 
 - 2lžíceMáslo čerstvé
 - 3lžíceOlej olivový
 - 100gramůLišky čerstvé
 - 1lžičkaKmín drcený
 - 1lžičkaSůl
 - 40lžicPetržel - nať
 - 100gramůHříbky čerstvé
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
781 kcal
Bílkoviny
63 g
Tuky
27 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
12 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Marinovaný kančí bůček připravíme den dopředu. Omytý a osušený bůček nakrájíme na kostky velikosti sousta, dáme je do mísy a důkladně promícháme se solí, pepřem, Sherry brandy a portským vínem. Maso odložíme do chladničky na 12 hodin.
 - 2Čerstvé houby (lišky a hříbky) očistíme a omyjeme. Větší houby pokrájíme na plátky, malé plodnice necháme celé.
 - 3V hrnci na rozpuštěném másle s olejem maso za občasného promíchání dozlatova orestujeme, potom k masu přidáme lišky, posypeme kmínem, promícháme a společně dusíme dalších 5 - 7 minut. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, promícháme a přivedeme k varu. Polévku dochutíme solí podle chuti a pomalu vaříme přibližně 10 minut.
 - 4Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí.
 - 5Zvěřinový bujon [28678]:
 - 6Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
 - 7Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
 - 8V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
 - 9Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Ihned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
 - 10Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.