Polévka s mořským jazykem a zeleninou
90 min.
Ingredience
- Bujon z mušlí a ryb [30049]
- 2špetkyChilli koření mleté
 - 1kusChilli paprička
 - 4lžíceMáslo bylinkové
 - 8kusůMušle svatojakubské
 - 2špetkyNové koření mleté
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 300gramůRajčata
 - 250gramůRybí hlavy
 - 250gramůRybí odřezky
 - 1,5lžičkySůl
 - 3kusyŠalotka
 - 0,5litrVíno bílé
 - 1litrVoda pitná
 - 2špetkyZázvor mletý
 - 500gramůMušle Venušiny
 - 3stroužkyČesnek
 
 - 800gramůFilé z mořského jazyka
 - 1lžičkaPepř bílý
 - 1lžíceCitronová šťáva
 - 300gramůPórek
 - 300kusůRajčata
 - 1kusChilli paprička
 - 3lžíceMáslo čerstvé
 - 1,5lžičkySůl
 - 0,5lžičkaPepř černý mletý
 - 1lžícePetržel kudrnka
 - 3kusyČesnek
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2010 kcal
Bílkoviny
133 g
Tuky
47 g
Sacharidy
290 g
Vláknina
76 g
Cukr
166 g
Postup přípravy
- 1Omyté filety z mořského jazyka osušíme, posypeme bílým pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Nakrájíme na kousky velikosti sousta a odložíme do mísy na 15 minut.
 - 2Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: česnek, pórek a rajčata.
 - 3Česnek s pórkem nakrájíme na tenké plátky, rajčata pokrájíme na osminky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji na tenké kroužky.
 - 4V hrnci rozpustíme máslo na kterém podusíme pórek s česnekem a chilli papričkou. Pak k zelenině přidáme pokrájenou rybu, promícháme a krátce restujeme. Přilijeme bujon z mušlí, přivedeme k varu, vložíme rajčata a při mírné 6 minut, polévku dosolíme a opepříme podle chuti.
 - 5Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
 - 6Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 7Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 8Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 9Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 10Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 11Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.