Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra
55 min.
Ingredience
- Na polévku
- 250gramůMrkev kořen
 - 1kusPetržel kořen
 - 1kusKedlubna
 - 1kusBrambory
 - 50gramůAnglická slanina
 - 1špetkaSůl
 - 1litrHovězí vývar základní
 - 0,5kusCeler bulvový
 
 - Na sýrové noky
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
277 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
16 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle.
 - 2Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit.
 - 3Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut.
 - 4Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.