Řecký ořechový koláč
65 min.
Ingredience
- 500gramůOřechy vlašské
 - 100gramůSušenky BeBe světlé jemné
 - 20gramůKypřicí prášek do pečiva
 - 20gramůCukr vanilka
 - 1kusCitrony
 - 8kusůVejce slepičí
 - 300gramůCukr krupice
 - 140gramůMáslo čerstvé
 - 150gramůOřechy lískové
 - 50gramůMáslo nízkokalorické
 - 50gramůMouka pšeničná hrubá
 - 50gramůMandle
 - 0,5lžičkaOcet vinný
 
- Poleva
- 300gramůCukr krupice
 - 1,5decilitryVoda pitná
 - 1decilitrRum
 
 
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
973 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
64 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
6 g
Cukr
61 g
Postup přípravy
- 1Ořechy a sušenky rozemeleme v kuchyňském robotu. Přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a zlehka, ale důkladně, promícháme.
 - 2Z bílku a vinného octa vyšleháme tuhý sníh, pomalu za stálého míchání přimícháme 80 g cukru. Sníh vyšleháme na hladkou bílou hmotu. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme v jiné misce na hustou hladkou hmotu. Do žloutku přimícháme ořechovou směs, rozpuštěné čerstvé máslo a nakonec opatrně a zlehka vmícháme připravený sníh.
 - 3Připravené těsto přelijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta posypeme drobně nasekanými mandlemi. Vložíme plech do nahřáté trouby a při 180 °C pečeme okolo 40 minut.
 - 4Příprava polevy: do kastrůlku vsypeme cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Potom přilijeme rum a povaříme ještě 3 minuty. Hotovou polevu stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout. Během chlazení párkrát zamícháme.
 - 5Upečený koláč vytáhneme z trouby. Ještě horký koláč celý přelijeme rumovou polevou. Koláč necháme vychladnout a nakrájíme na úhledné čtverce.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.