Rybí nudlová polévka
105 min.

Ingredience
- Bujon z mušlí a ryb [30049]
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1kusChilli paprička
- 4lžíceMáslo bylinkové
- 8kusůMušle svatojakubské
- 2špetkyNové koření mleté
- 1lžičkaPepř černý celý
- 300gramůRajčata
- 250gramůRybí hlavy
- 250gramůRybí odřezky
- 1,5lžičkySůl
- 3kusyŠalotka
- 0,5litrVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 500gramůMušle Venušiny
- 2špetkyZázvor mletý
- 3stroužkyČesnek
- 100gramůTreska aljašská
- 150gramůÚhoř mořský
- 100gramůMník
- 1kusLimetka
- 3kusyŠalotka
- 200gramůKukuřice cukrová nakládaná
- 200gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 100gramůNudle skleněné
- 1lžičkaKopr čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
973 kcal
Bílkoviny
57 g
Tuky
33 g
Sacharidy
97 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a osušíme filety z tresky, mořského úhoře a mníka mořského, pokrájíme je na kousky, pokapeme limetkovou šťávou a odložíme na 10 minut do mísy.
- 2Mezitím oloupeme a nakrájíme na kolečka šalotky. Scedíme nakládanou kukuřici a konzervovaná loupaná rajčata.
- 3V hrnci rozehřejeme máslo a přimícháme černý pepř, pak přidáme cibuli, kterou zpěníme, přidáme pokrájené kousky ryb, promícháme a dusíme 4 minuty. Zalijeme 1 litrem bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Přidáme kukuřici a rajčata, zmírníme teplotu, dochutíme solí, mletou paprikou, přidáme skleněné nudle a krátce povaříme asi 2-3 minuty.
- 4Do polévky přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a podáváme.
- 5Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- 6Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- 7Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- 8Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- 9Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- 10Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.