Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem
40 min.

Ingredience
- Citrónový krém
- 125mililitrůCitrónová šťáva
- 2lžíceCitrónová kůra
- 1lžíceCukr krystal
- 85gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 2kusyVejce slepičí
- Na vytření formmiček
- Na zatížení těsta
- 12lžicFazole bílá
- Těsto
- 1špetkaSůl
- 85gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej Heliol jedlý
- 3lžíceVoda pitná
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2439 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
261 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
788 mg
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Formičky na koláče o průměru 10-12cm vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 200°C. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme do ní špetku soli, na kostičky pokrájené měkké máslo, 1 lžíci oleje, 1 lžíci moučkového cukru, vše promícháme a nakonec přidáme 3 lžíce vody. Těsto znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a rukama ho důkladně vypracujeme. Rozdělíme ho na 6 dílů a každou formičku vyložíme těstem. Každý střed těsta posypeme fazolemi, aby se zatížil. Formičky položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme 12-14 minut. z upečených koláčků odstraníme fazole a necháme je vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 180°C.
- 2Mezitím si můžeme připravit krém: do hrnce dáme citrónovou šťávu, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a cukr. Promícháme, dáme hrnec na plotnu, přidáme máslo. Směs pomalu ohříváme, až se máslo rozpustí - nesmí se vařit.
- 3V míse si vyšleháme 2 celá vejce + 2 bílky. Mírně vychladlou máslovou směs zamícháme do vyšlehaných vajec, pak vše vrátíme do hrnce a pomalu, za stálého míchání, vaříme krém do zhoustnutí.
- 4Mírně vychladlý krém nalijeme na rozpečené těsto ve formičkách, znovu je vložíme do trouby a pečeme přibližně 4-5 minut, dokud krém není tuhý.
- 5Upečené koláčky necháme vychladnout, opatrně je vyjmeme z formiček, položíme na dezertní talířky a podáváme. Mají fantastickou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.