Rychlý citronový koláč
55 min.
Ingredience
- 3kusyCitrony
 - 150mililitrůCitronová šťáva
 - 100gramůCukr krupice
 - 125mililitrůSmetana čerstvá ke šlehání
 - 7kusůVejce slepičí
 - 1lžíceCukr moučkový
 - 180gramůMouka pšeničná hladká
 - 120gramůMáslo čerstvé
 - 0,5lžičkaSůl
 - 2lžíceVoda pitná
 
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
373 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
20 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
2 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Prosijeme do mísy mouku se solí. Postupně zapracováváme prsty máslo, dokud těsto nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidáme vodu a žloutek, vypracujeme v hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie, nejméně na hodinu vložíme do lednice.
 - 2Na pomoučněném válu vyválíme z těsta placku, kterou vložíme do koláčové formy. Přebytečné těsto na okrajích odstraníme. Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme.
 - 3Pečeme zatížené v předehřáté troubě na 200 °C po dobu asi 15 minut. Povrch těsta by se měl zpevnit. Poté korpus vyjmeme, zatížení a papír odstraníme a teplotu snížíme na 190 °C.
 - 4Smícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a cukr. Pomalu vmícháme smetanu a postupně také žloutky a vejce. Nalijeme na korpus a vrátíme do trouby. Pečeme asi 20 minut, dokud náplň neztuhne.
 - 5Necháme zcela vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.