Rychlý křehký koláč s dušenými jablky
77 min.

Ingredience
- 1kilogramJablka
- 1lžičkaCitrónová šťáva
- 1lžíceCukr skořicový
- 120gramůMáslo čerstvé
- 55gramůCukr moučkový
- Na posypání válu a koláče
- 1lžíceCukr moučka
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Těsto
- 1špetkaSůl
- 55lžičekCukr moučkový
- 120gramůMáslo čerstvé
- 8lžicVoda pitná
- 2gramyMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
729 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
40 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
4 g
Cukr
85 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku, kterou smícháme se špetkou soli a lžičkou cukru. Pak přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo, vše dobře promícháme a nejlépe rukou těsto prohněteme. Postupně, podle kvality mouky budeme přidávat 4 až 8 lžic vlažné vody, až vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit. Těsto zformujeme do válečku nebo koule, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na 2 hodiny odpočinout.
- 2Přibližně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 180°C. Omytá a osušená jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a každou čtvrtku jablka nakrájíme na 4 dílky. Pokrájená jablka v míse pokapeme citrónovou šťávou a prosypeme moučkovým cukrem.
- 3V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, jablka opatrně vyklopíme do pánve a pod poklicí je pomalu dusíme asi 10 minut - nesmí se rozvařit. Občas je opatrně promícháme a když mírně zhnědnou, odstavíme je z plotny, posypeme skořicovým cukrem a necháme je vychladnout.
- 4Vyjmeme těsto z lednice a na pomoučeném vále ho rozválíme na placku o průměru přibližně 30 cm, kterou opatrně přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem. Do středu těsta vyklopíme jablka a okraje těsta zahneme přes jablka směrem ke středu. Koláč pečeme dozlatova přibližně 35 minut.
- 5Upečený koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.