Rýžový nákyp s ovocem
70 min.
Ingredience
- 60gramůRýže loupaná
 - 2decilitryVoda pitná
 - 1špetkaSůl
 - 2decilitryMléko plnotučné
 - 20gramůCukr vanilka
 - 1lžíceMed včelí
 - 3kusyVaječný žloutek slepičí
 - 100gramůCukr moučkový
 - 50gramůMáslo čerstvé
 - 150gramůMeruňky
 - 2lžičkyCitronová kůra
 
- Na sníh
- 3kusyVaječný bílek slepičí
 - 70gramůCukr krupice
 - 70gramůOřechy vlašské
 
 - Na vymazání mísy
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
709 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
40 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
3 g
Cukr
50 g
Postup přípravy
- 1Propranou rýži vsypeme do kastrůlku, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme 10 minut. Rýži osolíme, zalijeme mlékem, přisypeme vanilkový cukr, přidáme med a opět za stálého míchání povaříme do měkka. Stáhneme ze sporáku.
 - 2Žloutky v míse utřeme spolu s cukrem a máslem na světlou pěnu. Přidáme na drobné kousky pokrájené meruňky, citrónovou kůru a smícháme spolu s rýži.
 - 3Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, do mísy rozetřeme připravenou rýžovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme drobně nasekané ořechy. Z trouby vytáhneme pečící se nákyp, na povrch nanesme připravený sníh a ihned vrátíme do trouby. Snížíme teplotu na 150°C, nákyp dopékáme ještě 20 minut.
 - 4Po upečení necháme nákyp odpočinout 5 - 10 minut, poté nakrájíme na porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.