Šátečky s ricottou

85 min.
Itálie

Ingredience

    • 250gramůMouka pšeničná hladká
    • 3gramySůl
    • 1lžičkaCukr krupice
    • 25gramůCitronová kůra
    • 2lžíceCitronová šťáva
    • 3kusyVejce slepičí
    • 2lžíceVoda pitná
    • 1lžíceHrozinky
    • 1lžíceKoňak Armaňak
    • 600gramůRicotta
    • 5lžicCukr moučkový
    • 5gramůTresť vanilková
    • 4plátkyMandle plátky
    • 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 10gramůMáta
    • 50mililitrůOlej rostlinný
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
716 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
42 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
689 mg
Cukr
16 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hnětači smícháme mouku se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů, vodou, citronovou šťávou a dvěma vejci. Hněteme těsto 5–8 minut, aby bylo hladké a pružné. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto přikryjeme fólií a necháme je 15 minut odpočinout.
  • 2
    Ve větší míse promícháme sýr ricottu, moučkový cukr, 3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry a vanilkovou tresť.
  • 3
    Těsto rozdělíme na 8 dílů, vyválíme z nich 8 tenkých čtverců o stranách zhruba 18 cm a přikryjeme je.
  • 4
    Do náplně zamícháme rozinky a opražené mandlové lupínky. Do středu čtverců dáme postupně náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Rohy přeložíme do středu čtverce přes náplň a stiskneme k sobě.
  • 5
    Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Šátečky postupně smažíme dozlatova. Necháme je mírně vychladnout a podáváme je se smetanou ochucenou koňakem, posypané lžící moučkového cukru a ozdobené mátovými lístky a tenkými proužky citronové kůry.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.