Šátečky s ricottou
85 min.
Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 3gramySůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 25gramůCitronová kůra
- 2lžíceCitronová šťáva
- 3kusyVejce slepičí
- 2lžíceVoda pitná
- 1lžíceHrozinky
- 1lžíceKoňak Armaňak
- 600gramůRicotta
- 5lžicCukr moučkový
- 5gramůTresť vanilková
- 4plátkyMandle plátky
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 10gramůMáta
- 50mililitrůOlej rostlinný
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
716 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
42 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
689 mg
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1V hnětači smícháme mouku se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů, vodou, citronovou šťávou a dvěma vejci. Hněteme těsto 5–8 minut, aby bylo hladké a pružné. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto přikryjeme fólií a necháme je 15 minut odpočinout.
- 2Ve větší míse promícháme sýr ricottu, moučkový cukr, 3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry a vanilkovou tresť.
- 3Těsto rozdělíme na 8 dílů, vyválíme z nich 8 tenkých čtverců o stranách zhruba 18 cm a přikryjeme je.
- 4Do náplně zamícháme rozinky a opražené mandlové lupínky. Do středu čtverců dáme postupně náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Rohy přeložíme do středu čtverce přes náplň a stiskneme k sobě.
- 5Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Šátečky postupně smažíme dozlatova. Necháme je mírně vychladnout a podáváme je se smetanou ochucenou koňakem, posypané lžící moučkového cukru a ozdobené mátovými lístky a tenkými proužky citronové kůry.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.