Skládaný lilkový dort s černorybízovou omáčkou
110 min.
Ingredience
- 3kusyLilek
- 50mililitrůOlej olivový
- 2gramySůl
- 150mililitrůMléko plnotučné
- 2gramyKardamom
- 2stroužkyČesnek
- 3kusyVejce slepičí
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 250gramůRybíz černý
- 120gramůCukr krupice
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaHřebíček
- 1kusCitrony
- 100mililitrůOlej rostlinný
- 0,5kusVeka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
835 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
64 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
8 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Celé, hladké lilky omyjeme, podélně rozřízneme. Střed a semínka odstraníme, dužinu na několika místech uvolníme nožem, ochutíme solí, pokapeme olivovým olejem. Slupkou dolů položíme na plech a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme 20 - 30 minut, po vyjmutí necháme vychladnout, všechnu dužinu opatrně vyjmeme, vložíme do mixéru a rozsekáme. Slupku pokrájíme na cca 3 - 4cm široké pruhy, vyložíme jimi kulatou dortovou formu vymazanou olejem. Klademe je tmavou částí dolů.
- 2Chléb pokrájíme na menší kostky, několik minut jej necháme zvlhnout v mléce, vymačkáme, přidáme do mixéru společně mletým kardamomem, rozšlehanými vejci, rozmačkaným česnekem a smetanou. Mixér pouze párkrát protočíme, aby se hmota spojila. Vzniklou směsí naplníme formu, povrch zahladíme, zakryjeme pečicí fólií. Vložíme do trouby, předehřáté na 160 °C, pečeme cca 30 minut. Po vyjmutí odstraníme fólii, překlopíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
- 3Bobule rybízu otrháme, očistíme, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr, ocet, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a důkladně promícháme. Zvolna svařujeme, mezitím neustále mícháme. Takto vaříme cca 20 minut do husté konzistence, po vychladnutí odebereme hřebíček. Ze zbylých slupek nakrájíme velmi tenké nudličky, krátce je osmažíme na rozpáleném oleji a zformujeme do tvaru klubíčka.
- 4Dortík nakrájíme, pokapeme ovocnou omáčkou, dozdobíme lilkovou slámou a podáváme při pokojové teplotě, nebo mírně prohřejeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.