Sladkokyselá hovězí kližka
270 min.

Ingredience
- 2kusyCibule
- 75gramůŠvestky sušené
- 800gramůHovězí kližka
- 1lžičkaSůl
- 1decilitrVoda pitná
- 0,5decilitrOcet vinný
- 5decilitrůHovězí vývar základní
- 300gramůMrkev kořen
- 3lžíceSádlo škvařené
- 1lžíceSolamyl
- 0,3lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
477 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
21 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
4 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Kližku omyjeme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Nakrájené maso opečeme zprudka na rozpáleném sádle a pak jej vyndáme.
- 2V tuku osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso, zalijeme vývarem a přiklopené pozvolna dusíme asi 2 hodiny. Dle potřeby podléváme vodou.
- 3Asi tak 2 hodiny před vařením si nakrájíme na čtvrtky sušené švestky, smícháme 1 dl vody s 0.5 dl vinného octa a vložíme rozkrájené švestky, aby nám nabotnaly.
- 4Očištěnou mrkev nakrájíme na tenká kolečka a asi po hodině dušení masa ji k němu přidáme.
- 5Nabobtnalé švestky přidáme k masu asi tak půl hodiny před koncem dušení.
- 6Jakmile je maso měkké, rozmícháme 1 lžíce škrobové moučky v octové vodě a zahustíme omáčku. Dle chuti osolíme, opepříme a necháme ještě chvilku zlehka povařit.
- 7Podáváme s noky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.