Slepičí consommé
130 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
 - 200gramůCeler bulvový
 - 2kusyCibule
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 100gramůPetržel kořen
 - 1lžícePetržel - nať
 - 150gramůPórek
 - 1kilogramSlepice
 - 1lžíceSůl
 - 1lžíceTymián čerstvý
 - 2,5decilitryVíno bílé
 - 1litrVoda pitná
 - 200gramůMrkev kořen
 - 1lžíceCeler - nať
 
 - 300gramůKuřecí prsa
 - 1lžícePažitka
 - 0,5decilitrVíno madeira
 - 0,5lžičkaPepř bílý
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
643 kcal
Bílkoviny
78 g
Tuky
19 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omytá kuřecí prsa osušíme, pokrájíme je na krátké nudličky, dáme do mísy, opepříme citronovým pepřem a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut.
 - 2Consommé podáváme posypané pažitkou.
 - 3Slepičí bujon [28675]:
 - 4Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 5Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 6Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 7Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.