Slepičí polévka s perličkou a mrkví
150 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
 - 200gramůCeler bulvový
 - 2kusyCibule
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 100gramůPetržel kořen
 - 1lžícePetržel - nať
 - 150gramůPórek
 - 1kilogramSlepice
 - 1lžíceSůl
 - 1lžíceTymián čerstvý
 - 2,5decilitryVíno bílé
 - 1litrVoda pitná
 - 1lžíceCeler - nať
 - 200gramůMrkev kořen
 
 - 400gramůPerlička
 - 2kusyCibule červená
 - 200gramůRajčata
 - 1lžičkaPepř bílý
 - 1lžičkaSůl
 - 2špetkyHřebíček mletý
 - 100gramůSmetana zakysaná 14%
 - 2lžíceKapary
 - 200gramůMrkev kořen
 - 2špetkyZázvor mletý
 - 2kusyČesnek
 - 1lžícePetržel kudrnka
 - 4lžíceMáslo čerstvé
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
950 kcal
Bílkoviny
92 g
Tuky
41 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
9 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Prsní řízky z perličky omyjeme a nakrájíme na nudličky. Mrkev oloupeme, očistíme a pokrájíme na kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Petrželku opláchneme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a drobně pokrájíme. Červenou cibuli oloupeme a drobně pokrájíme.
 - 2Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a nadrobno pokrájíme, pak je vidličkou rozmačkáme a odložíme do misky.
 - 3V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme cibuli. Přidáme maso, které podusíme pod pokličkou přibližně 4 minuty, přidáme mrkev a dusíme dalších 5 minut. Přilijeme 1 litr slepičího bujonu a přivedeme k varu. Přimícháme rozmačkaná rajčata, podle chuti pepř, sůl, mletý hřebíček a mletý zázvor. Vše povaříme dalších 5 minut, přimícháme okapané konzervované kapary. Každou porci ozdobíme kopečkem zakysané smetany a posypeme petrželkou.
 - 4Slepičí bujon [28675]:
 - 5Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 6Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 7Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 8Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 9Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.