Slepičí vývar s kerblíkem a vínem
140 min.
Ingredience
- 3kusyŠalotka
 - 500gramůBrambory
 - 2lžíceMáslo čerstvé
 - 1,25decilitrySmetana 33% (šlehačka)
 - 2,5decilitryVíno bílé
 - 200gramůKerblík
 - 1lžičkaSůl mořská
 - 80gramůVaječný žloutek sušený
 
- Slepičí bujon [28675]
- 1lžíceBazalka
 - 200gramůCeler bulvový
 - 1kilogramSlepice
 - 1lžíceSůl
 - 1lžíceTymián čerstvý
 - 2,5decilitryVíno bílé
 - 1lžíceCeler - nať
 - 2kusyCibule
 - 1lžíceLibeček
 - 200gramůMrkev kořen
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 100gramůPetržel kořen
 - 1lžícePetržel - nať
 - 150gramůPórek
 - 1litrVoda pitná
 
 
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
786 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
33 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
10 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou a omytou šalotku s bramborami pokrájíme nadrobno. V hrnci na rozpuštěném másle cibuli podusíme, zalijeme litrem čistého slepičího bujonu, přidáme pokrájené brambory a přivedeme polévku k varu. Pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme přibližně 30 minut.
 - 2Polévku před koncem vaření zahustíme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutky. Necháme přejít varem, odstavíme z plotny a vše rozmixujeme na krémovou polévku.
 - 3Přilijeme bílé víno, zamícháme, podle chuti dosolíme, přidáme omytý, drobně pokrájený kerblík a podáváme.
 - 4Slepičí bujon:
 - 5Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 6Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 7Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.