Smetanové ryby v bramborách
75 min.

Ingredience
- 2mililitryCitronová šťáva
- 280gramůBrambory vařené
- 1kusPórek
- 250gramůLosos obecný
- 200gramůTreska aljašská
- 300mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1gramCitronová kůra
- 1gramPetržel - nať
- 1gramSůl
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1gramPepř černý mletý
- 50gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
890 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
44 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
7 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Oloupané a nakrájené brambory uvaříme do změknutí.
- 2Než změknou brambory, připravíme pórek. Pórek nakrájený na kolečka zprudka orestujeme. Jakmile pórek zhnědne, můžeme zatím odstavit z plotýnky.
- 3Nyní ve smetaně uvaříme obě ryby. Ryby ve smetaně vaříme na mírném plameni 10 minut. Jakmile jsou ryby hotové, vyndáme je ze smetany a necháme vychladit. Smetanu nevyléváme.
- 4Zchladlé ryby vykostíme a odstraníme z nich kůži. Poté je natrháme na menší kousky.
- 5Do rozpuštěného másla postupně rozmícháme mouku. Do vzniklé směsi přimícháváme také smetanu, ve které jsme uvařili ryby. Vše za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud nevznikne hustá a hladká omáčka. Tuto omáčku ochutíme citronovou kůrou, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Do omáčky ještě vmícháme uvařené kousky ryb. Nakonec vše vlijeme do žáruvzdorné misky o objemu 900 ml.
- 6Přecezené brambory našťoucháme s pórkem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Ochucené šťouchané brambory rovnoměrně narovnáme na směs smetany mouky a ryb. Poté potřeme máslem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Vše pečeme na 200°C 20 minut. Jakmile povrch brambor zezlátne, můžeme podávat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.