Středočeský kaldoun
90 min.
Ingredience
- 2kusyKachní křídla
 - 1kusKachní krk
 - 400gramůKachní drůbky
 - 150gramůCeler bulvový
 - 2kusyPetržel kořen
 - 1kusMrkev kořen
 - 2,5litryVoda pitná
 - 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
 - 2špetkyMuškátový květ
 - 3hrstiNudle vlasové
 - 20gramůHouby sušené
 - 1lžícePetržel - nať
 - 5gramůPepř černý celý
 - 0,5lžičkaSůl
 
- Na játrové knedlíčky
 - Na jíšku
- 1lžíceMáslo čerstvé
 - 2lžíceMouka pšeničná hladká
 
 
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
331 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
21 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké.
 - 2V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se smetanou a částí scezeného vývaru dohladka. Poté vlijeme zbylý scezený vývar z kachních drobů, pokrájené sušené houby, které jsme půl hodiny namáčeli ve vodě (i s vodou) a vaříme alespoň dvacet minut.
 - 3V mezičase připravíme játrové knedlíčky (nejlépe z kachních jater). Játra umeleme, vmícháme ostatní suroviny a tvoříme v dlaních malé kuličky, které zavaříme do polévky. Přidáme vlasové nudle, obrané a pokrájené kachní maso, muškátový květ, a když polévku dovaříme, vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.