Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy

70 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
830 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
30 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
6 g
Cukr
25 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme nejdříve všechny potřebné ingredience: nastrouháme perník a odložíme do misky. Lískové a vlašské ořechy nastrouháme a dáme do druhé misky. Brusinky omyjeme a přimícháme je k ořechům.
  • 2
    Den předem uvařený jeden velký brambor (100 g) oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme prosátou mouku, sůl, kvásek a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře ho propracujeme. Těsto položíme na pečící papír o rozměru pečícího plechu. Na papíru z těsta vyválíme plát tenký asi 5 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme strouhaným perníkem, nastrouhanými ořechy s brusinkami, cukrem a skořicovým cukrem. Boční okraje (2-3 cm) přehneme dovnitř a těsto pomocí papíru zavineme. I s pečícím papírem přeneseme závin na plech a necháme asi 20 minut kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.
  • 3
    Perníkový závin necháme vychladnout. Krájíme ho na řezy široké asi 6 cm, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.