Šunkovo-cibulový koláč pro alergiky na ořechy

65 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
558 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
31 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Základní těsto pro alergiky na vejce a ořechy [55870]:
  • 2
    V misce si smícháme mouku (asi 5 g mouky si schováme na pomoučnění válu) se solí. Postupně přidáváme máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.
  • 3
    Smícháme vidličkou se studenou vodou, aby vzniklo nelepivé těsto, které dohněteme rukama.
  • 4
    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a postupně dopracováváme, dokud není zcela bez bublinek a prasklinek. Zabalíme těsto do fólie a vložíme na 30 minut do chladničky.
  • 6
    Předehřejeme si troubu na 200 °C. Základní těsto vyjmeme z chladničky. Na pomoučněném vále z něj vyválíme placku o délce a šířce jednoho plechu. Plát položíme na pečicí papír a propícháme vidličkou. Položíme na něj plát pečicího papíru a zatížíme sušeným hrachem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak odstraníme vrchní pečicí papír a pečeme dalších 5 minut dozlatova. Vytáhneme plech z trouby a teplotu v troubě snížíme na 190 °C.
  • 7
    Oloupeme cibuli a nasekáme na kostičky. Do pánve vlijeme olej a rozpálíme ho. Přihodíme cibuli a necháme, dokud nezesklovatí. Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a smažíme ještě asi 2 minuty. Pak vyndáme osmaženou cibuli se šunkou z pánve.
  • 8
    V misce si rozklepneme vejce, přilijeme k němu smetanu a rozšleháme. Sýr čedar nastrouháme a polovinu jeho množství přidáme k rozšlehané směsi vajec se smetanou. Promícháme a přidáme ještě nadrobno nasekanou petrželku a šalvěj.
  • 9
    Šunku s cibulí navrstvíme na upečené těsto na plechu. Zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a sýrem. Povrch posypeme druhou polovinou nastrouhaného sýra. Vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 190 °C, dokud nezačne koláč zlátnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.