Svěží zázvorový koláč
60 min.

Ingredience
- 1kusCitrony
- 30gramůMandle plátky
- citronový krém
- 25gramůŽelatina
- 0,6decilitrVoda pitná
- 1,75decilitryCitronová šťáva
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCitronová kůra
- 170gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- těsto
- 140gramůSušenky zázvorové
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceMed včelí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 1lžíceRum
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
551 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
32 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
2 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme ji připravit 3-4 hodiny předem.
- 2Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0.6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat.
- 3Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžící nastrouhané citronové kůry, 170 g cukru krupice a špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme až do doby, kdy začne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.
- 4K želatině přimícháme citronovou směs a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60 °C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (asi po 10-15 minutách), přimícháme do ní šlehačku. Krém dáme do chladničky.
- 5Zázvorové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu a 1 lžící rumu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru).
- 6Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
- 7Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.
- 8Citronový krém dáme na koláčový korpus, povrch upravíme, posypeme plátky mandlí, do středu ozdobně položíme plátky citronu a dáme do chladničky na 3 hodiny vychladit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.