Telecí koleno dušené s bůčkem
180 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyTelecí koleno
- 250gramůVepřový bok
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2kusyMrkev kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 1kusPetržel kořen
- 100gramůŠalotka
- 2lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 20gramůMáslo čerstvé
- 400mililitrůMasový vývar
- 125mililitrůVíno bílé
- 1kusTelecí kosti
- 1lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
900 kcal
Bílkoviny
82 g
Tuky
52 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a osušíme koleno, vepřový bok a kost. Koleno a bůček osolíme a opepříme.
- 2Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky. Oloupeme šalotku a nasekáme nadrobno.
- 3Předehřejeme troubu na 180 °C.
- 4Rozehřejeme olej a máslo v pekáči. Vložíme do něj koleno a bůček a opečeme po všech stranách. Přidáme k masu kost a pokrájenou zeleninu. Přimícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a dusíme v troubě 2 hodiny. V průběhu pečení přeléváme maso vypečenou šťávou. Před koncem pečení odkryjeme poklici a upečeme maso dohněda.
- 5Vyndáme upečené maso i kost. Vykostíme koleno, bůček rozkrojíme na 4 kusy a také jej vykostíme.
- 6Odebereme tuk ze šťávy a společně se zeleninou ji prolisujeme přes síto. Zalijeme vínem a vaříme, dokud nezhoustne.
- 7Podáváme maso, omáčku servírujeme zvlášť v omáčníku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.